fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

DámPont évnyitó program: Vizes Élőhelyek Világnapja

A DámPont 2023-as első programja február 9-én a helyi iskolákat célozta meg, azzal a szándékkal, hogy Tamási diákjai interaktív módon tudjanak meg új, izgalmas információkat a településük történelméről és vadvilágáról. Az ingyenes program alatt Réti Nikolett, az önkormányzat munkatársa körbevezette őket a látogatóközpont élményalapú bemutatóterein, majd a Duna-Dráva Nemzeti Park környezeti nevelő kollégájával, Neubauer Norberttel sétálva a Pacsmagi-tavaknál, játékos keretek között ismerkedtek a vízimadarak világával. A DámPont kiemelt célja a fiatalok környezeti nevelése, hisz azt tudják vigyázni és védeni, amit ismernek. 

De hogyan is Kötődik Tamási a Vizes Élőhelyek Világnapjához? 1997. április 30-án került fel a Tamási határában lévő Pacsmagi-tavak Természetvédelmi terület a Ramsari egyezmény listájára. Itt főleg vizes élőhelyek, illetve kisebb részben erdők és gyepek találhatók. A védett terület kialakítását elsősorban a térségben meghatározó jelentőségű, gazdag fészkelő és vonuló vízimadár-fauna indokolta. A tórendszer gém- és récefélék fontos költőhelye, többek között rendszeresen fészkel itt a nagy kócsag, a bakcsó, a törpegém, a szürke és vörös gém. A Pacsmagi-tavak az egyik legfontosabb hazai élőhelyét jelentik a fokozottan védett cigányrécének. A megfigyelések szerint a hazánkban észlelt madárfajok több mint fele előfordult már itt.

1971. február 2-án az indiai Ramsar városában fogadták el az ún. Ramsari Egyezményt, amelyben a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a kormányok felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény az új évezredig már a vizes területek általános védelmére irányuló világkonvencióvá bővült. Magyarország 1979-ben csatlakozott a dokumentumhoz. Az egyezmény aláírásának évfordulóján ünnepeljük a Vizes Élőhelyek Világnapját.

Következő eseményünkre már nem kell sokat várni: február 25-én szombaton sok szeretettel várjuk a Tamási járásban élőket a nyílt napunkra.
https://www.visittamasi.hu/programok/