fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

Hogy lett a DámPont támpont Tamási felfedezéséhez

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.  „Szelíd energiák, természetközeli értékek” tartott konferenciát 2023. október 5-én Pakson. A rendezvény plenáris ülésén a DámPontban folyó szakmai munka is bemutatásra került régiós jó gyakorlatként. 

Nagy Júlia előadása

Idén október 21-én ünnepli 3. születésnapját a DámPont Ökoturisztikai Látogatóközpont, amely nem pusztán kiállítóhely büfével és mosdóval, hanem ennél sokkal komolyabb munkát vállalt fel: támpont kíván lenni Tamási és környéke felfedezéséhez, éppen ezért kezdettől fogva turisztikai információs központként, valamint a térségi desztinációmenedzsment feladatok egy jelentős részét felvállaló intézményként dolgozik, amely egyaránt szeretné segíteni a helyi vállalkozókat és izgalmas programokat nyújtani a helyi lakosoknak és a turistáknak egyaránt. Az elmúlt három év eredményeit Nagy Júlia turisztikai szakértő, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője mutatta be, aki kezdettől fogva részt vesz a DámPont szakmai munkájának szervezésében, irányításában. 

A DámPont Látogatóközpont szakmai munkájában kiemelten fontos szerepe van a hálózatfejlesztésnek – emelte ki a szakértő. Az elmúlt években személyes szakmai kapcsolat alakult ki a helyi szállásadókkal és a térség attrakcióival is, ez utóbbiakkal közös jegyek, közös megjelenések és közös programok erősítik az együttműködést. Fontos szerepet vállal a DámPont a tanórán kívüli iskolai programok biztosításában is, együtt dolgozik a térség általános- és középiskoláival. Mindemellett kialakult a közös munka több helyi civil szervezettel is. A hálózatfejlesztést segítik a közös platformáok is – pl. a www.visittamasi.hu weboldal és az egyéb tájékoztató anyagok is. A hálózatfejlesztést közös programok is segítik, pl. a Kilátók Hétvégéje. 

A DámPont fontos szerepet játszik a szemléletformálásban is. Ökoturisztikai központként nagyon fontosak a környezeti fenntarthatóságra fókuszáló programok – pl. a nyáron megszervezett Vár-hétvége, amelynek keretében amellett, hogy a Nándorfehérvári diadal tiszteletére a környék végvárairól hallhattak a látogatók, papírdobozokból építettek a gyerekek várat, amit aztán meg is ostromoltak – miközben a szelektív hulladékgyűjtésről is tanulhattak, illetve szemétgyűjtő programot is szerveztek. A társadalmi fenntarthatóság érdekében a hátrányos helyzetű célcsoportoknak is biztosítanak programokat, a gazdasági fenntarthatóságot pedig helyi termék bolttal, illetve termelői piaccal támogatják. 

A turisztikai termékfejlesztés során a központ elsődleges célja, hogy túraközpontként kiszolgálja a gyalogos és kerékpáros túrázók igényeit. Kiállítása mellett nappali és éjszakai túrákat, erdei jógaprogramokat, illetve az erdő ízeinek bemutatására szervezett gasztroprogramokat is biztosítanak. A térség családi felfedezését a DámPont csapata által fejlesztett, a Digitális vándor alkalmazásból letölthető Dámok dobogása digitális tanösvény segíti. 

Paksi előadás a DámPontról

A látogatóközont igyekszik részt venni a helyi identitásformálásban is. Állandó és időszaki kiállításain a helyi értékek széles skálája került bemutatásra, a néphagyományok, az épített örökség és a természeti örökség is – emelte ki az előadó. 

A konferencia délutáni programjában is szerepet kapott a DámPont: a Partnerség és turisztikai vonzerő című szekcióban Kukely György szakértő moderálása mellett Braun Zoltán, Györköny polgármestere, Kieszne Huszár Dóra, a Szekszárdi Borvidék

Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója mellett beszélt Nagy Júlia turisztikai szakértő az elmúlt három évben kialakított partneri kapcsolatok szakmai eredményeiről. 

A paksi kerekasztalbeszélgetés résztvevői