fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

Elkezdődött az őzek üzekedése

A legkedvesebbet mutasd most Diána,
Kit híven rejtegetsz mélyén a pagonynak! . . .
Mért zörren a bokor? a haraszt utána?
Ki közelg, ha kigyúl pírja az alkonynak?
Ki lép ki oly halkkal az erdő-nyilásra ?
A fürge lábú őz : hazánk gazellája!

Forrás: Diezel: Az apróvad vadászata. Bp, 1899.

Július második felében kezdődik az őzek üzekedése, azaz párzási időszaka. Magyarország őzállományát több mint 374 ezer egyedre becsülik, minden régióban találkozhatunk velük. Az üzekedés időszakában jóval figyelmetlenebbek, mint más időszakokban, ezért jóval hamarabb ugranak ki az autósok elé is. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint a csaknem 6500 nagyvadelütés során több mint 5000 esetben (80%) őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban, ezért is kiemelten fontos a figyelem az autósok részéről.

Őzek. Forrás: Diezel: Az apróvad vadászata. Bp, 1899.
Őzek. Forrás: hungaricana.hu

A DámPont Látogatóközpontban közel két éve igyekszünk bemutatni nagyvadjainkat, kiemelt figyelmet fordítva az őzekre, a gím- és a dámszarvasokra is. Sok-sok érdekességet megtudhatunk az életmódjukról, a párzási szokásaikról és az utódaik neveléséről is, illetve arra is felhívjuk a figyelmet, mire szükséges odafigyelni, ha ezekkel a vadakkal találkozunk túráink, utazásaink közben.

Hasznos információk

(Forrás: Országos Magyar Vadászati Védjegylet)

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodást folytató szervezetek érdekképviselete, azt kéri az autósoktól, hogy a szokásosnál is óvatosabban vezessenek a következő hetekben. A balesetek jelentős része megelőzhető, ha a vezetők észben tartják az alábbiakat:

  • Ne csak a vadveszély-táblával jelzett útszakaszon vezessenek fokozott figyelemmel az üzekedés ideje alatt!
  • A rosszul belátható útszakaszokon illetve rossz látási viszonyok mellett lassítsanak!
  • Ha látják, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi! Lassítsanak, esetleg dudáljanak!
  • Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elüssék az állatot, vészfékezzenek, ne rántsák el a kormányt! Haátsodródnak a szembesávba, vagy letérnek az útról, abból még komolyabb baleset származhat.
  • A motorkerékpárosok védtelenebbek az autósokhoz képest, ezért a motorosoknak a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt az óvatosabb közlekedés.

A vadelütés közúti balesetnek minősül, így ha bekövetkezik, mindenképpen rendőrt kell hívni! Bármilyen további ügyintézés alapja a rendőrségi jegyzőkönyv lehet. Az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezetet – jellemzően vadásztársaságot – szintén értesíteni kell, erről általában ugyancsak a rendőrség gondoskodik.