fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

5 tipp, hogyan legyél ökotudatos turista

A globális felmelegedés, az aszály, a természeti értékek pusztulása az elmúlt időszakban kiemelten is rávilágította a figyelmet arra, hogy mindannyiunknak tennünk kell azért, hogy a Föld az utánunk következő generációk számára is élhető maradjon. A Jövő biztonsága érdekében mindannyiunknak tenni kell – a nyaralásunk, pihenésünk, kirándulásaink során éppen úgy, mint a mindennapokban. Tippek, mire figyeljünk oda, ha nyaralni megyünk.

1. Csomagolj tudatosan!

Próbálj minél könnyebb poggyásszal utazni, ezzel is csökkentve a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt ​​hatást. Minden plusz kiló plusz üzemanyagot jelent! Fontold meg a műanyag hulladék csökkentését elősegítő tárgyak használatát is, vigyél magaddal például újratölthető palackot, újrahasználható szatyrokat, stb. 

2. Akard megismerni a helyi kultúrákat!

Párnák, helyi hagyományok
Párnák, helyi hagyományok

Sokan a nyaralások, kirándulások alkalmával alig találkoznak a helyiekkel. A kiemelt látnivalók felkeresésén kívül szinte csak a szálláshely, esetleg az éttermek személyzete az, akivel találkoznak. Érdemes azonban kimozdulni ebből a komfortzónából és felfedezni azt, amitől az adott hely igazi érték lesz: a helyi kultúrát, a helyiek gondolkodását.

3. Vedd a helyit, edd a helyit!

Levendulaszüret Tamásiban
Levendulaszüret Tamásiban

A helyi kulturális adottságokhoz kapcsolódik a a helyi kézművesség, a tájjellegű ételek, illetve helyi alapanyagok megismerése is. Pizzát vagy sült krumplit mindenhol tudsz enni, műanyag hűtőmágnes is mindenhol kapható – ha kirándulsz, nyaralsz, keress olyan helyeket, ahol a helyi gasztronómiába nyersz betekintést, s keresd a kézműves ajándékokat. Ez nemcsak a helyi közösségek és gazdaságuk támogatását segíti elő, hanem a környezeti hatásokat is csökkenti, hiszen az alapanyagok beszállításához minimális autóhasználatra van szükség. 

Tudtad, hogy a DámPont Látogatóközpontban számos helyi, illetve kézműves termékből válogathatsz?

4. Tudatos energiafogyasztás a nyaralás alatt is

Az orosz-ukrán háború, valamint az EU klímaintézkedései miatt kialakult rezsi áremelések felhívták a figyelmet arra, mennyire fontos a tudatos energiahasználat a mindennapokban. Fontos, hogy erre a nyaralások, kirándulások során is figyeljünk oda – nemcsak azért, mert a vendéglátóink nem lakossági áron vásárolják az áramot, gázt, vizet, hanem azért is, mert minden lépésünkkel tennünk kell a következő generációk energiabiztonságáért is. A szállásodon ne felejtsd el lekapcsolni a lámpákat és a légkondicionálót, amikor elhagyod a szobát, akaszd fel a törölközőt száradni napi csere helyett, figyelj oda a vízfogyasztásra. Úgy tűnhet, hogy ezek mind apró részletek, de ha mindannyian megtesszük őket, sokat tehetünk a környezetünkért. 

5. Válts jármódot!

Habár fokozottan tudatában vagyunk az utazási és turisztikai tevékenységek károsanyag kibocsátásra gyakorolt ​​hatásának, a válasz nem az, hogy nem utazunk, hanem az, hogy okosan utazunk. Ha teheted, használd a közösségi közlekedést, ezen belül is a közvetlen járatokat az utazáshoz, vagy megérkezésed után válts jármódot – pattanj például kerékpárra. Tudtad, hogy a DámPontban akár tandem kerékpárt is bérelhetsz, amivel még izgalmasabb a kirándulás?

Tandem kerékpárosok a DámPontnál
Tandem kerékpárosok a DámPontnál