fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

TOP 5+1 vallásturisztikai program Tamásiban és környékén

Ma már kevéssé ismert, azonban Tamási a 15. században búcsújáró hely volt. 1432. január 30-án Tamássy László és Henrik azzal a kéréssel fordultak a pápához, hogy a Tamásiban lévő Szent István király tiszteletére szentelt plébániatemplom és az ugyancsak Tamásiban általuk újonnan építtetett, Mindenszentek tiszteletére szentelt kápolna látogatói részére búcsút engedélyezzen. Emellett búcsújáró hely volt a mai tamási járásban található Ozora is. Ezt a funkciót azonban a török korban elveszítették a települések – Tamási és környéke azonban ma is ajánlott mindenkinek, aki lelki feltöltődésre vágyik.   

1. Szent Hubertus kápolna, Miklósvári parkerdő

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-parkerdo-miklosvari-to/

blank

A Miklósvári tó partján található Szent Hubertus Kápolna a vadászok és erdészek védőszentjének tiszteletére épült. A különleges erdélyi stílusú medvegerezdes boronafal szerkezettel épült kápolna festői környezetében a világ szépségére és a kereszténységre hívja fel a figyelmet. Kedvelt célpont a turisták körében, ahol érdemes megállni egy pillanatra a varázslatos tó partjánál.

2. Rozália kápolna, Tamási

https://www.visittamasi.hu/tour/rozalia/

Rozália kápolna
Rozália kápolna

A Kálvária-kápolnaként is ismert épület a Tamási és Hőgyész közötti közút oldalában áll. Az egyhajós kápolna 1742-ben épült barokk stílusban a korábbi, 16. századi elődje szentélyének a bővítésével. Az épület mellett Szent Vendel kőszobra, a szemben lévő domboldalon pedig 18. századi mészkő Kálvária-szoborcsoport küzd az időjárás viszontagságaival.

3. Henyei kápolna

https://www.visittamasi.hu/tour/henyei-kapolna/

Henyei kápolna
Henyei kápolna

Egykori középkorból származó Henye falu templomának maradványai kétszáz évvel ezelőtt még láthatóak voltak. A mai henyei kápolnaként ismert épület 1758-ban épült, az 1970-es évekig minden vasárnap miséztek itt, ma már csak évente egy alkalommal tartanak itt szentmisét a kápolna búcsújának napján. Stílusa alapján feltételezhető, hogy a szőlőhegyi szakrális építmények egyik utolsó darabját tisztelhetjük benne.

4. Somolyi templomrom

https://www.visittamasi.hu/tour/somolyi-templomrom/

Somolyi templomrom
Somolyi templomrom

Tamásiból délnek indulva Szakály irányába a szántóföld közepén bukkan elénk ez az Árpád-kori templomrom Regöly falu határában. A somolyi patak két ága által körülfogott földnyelven látható a középkori Somoly falu egyházának maradványa.

Köves út nem vezet a romhoz, a 65-ös főúttól rövid gyalogos, földes, bakancsos túrára kell számítani. A rom felkeresése kisebb és nagyobb gyerekekkel is nagyszerű, izgalmas program!

5. Csicsói kegytemplom és szentkút

https://www.visittamasi.hu/tour/csicsoi-kegytemplom-es-szentkut/

Csicsói templom
Csicsói templom

Hőgyész határában található Tolna megye egyik legrégebbi búcsújáróhelye a Csicsói kegytemplom és szentkút. A mai csicsói templomot 1745-ben Mercy-Argenteau Anton földbirtokos építtette a Szentháromság és a Segítő Szűz Mária tiszteletére. A közelmúltban megújult a kápolna, a forrás és a környéke, amely nemcsak a vallásos, hanem a bakancsos turisták ideális kirándulóhelye is, hisz gyönyörű panoráma nyílik a Kapos völgyére. Bár a templomot csak búcsúk alkalmával találják nyitva, a szentkút forrásának friss vize mindig elérhető.

+1: Szent Rókus kápolna

https://www.visittamasi.hu/tour/szent-rokus-kapolna/

Nagykónyi határában lévő forrás vizét fogyasztó betegek közül csodálatos módon többen meggyógyultak a 19. századi kolerajárvány idején. Innen nevezték el a forrást „Szentkútnak”. Csima Ferenc és neje hálából 1907-ben kápolnát építtetett, amelyet Szent Rókus tiszteletére szenteltek fel. Szent Rókus napja (augusztus 16.) a Nagykónyiak fogadott ünnepe volt, ilyenkor misét is tartottak a kápolnánál. A kápolnát 2020-ban újították fel. Nagykónyi központjából 3-4 km-es sétaúttal közelíthető meg földúton.