fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

TOP 5+1 történelmi nevezetesség Tamásiban és környékén

Tamásiban és környékén a török idők előtt több erődítmény és főúri vár is volt, amelyek egy része – többek között maga a tamási vár is – a 18. század elejéig elpusztult, építőköveikből viszont kúriák, kastélyok, fogadók épültek. A 18-19. század során felépült kastélyok ma több napos felfedező programot jelentenek a térségbe látogatóknak.

A térség történetéről sok-sok színes, érdekes információ, legenda hallható Tamásiban, a DámPont látogatóközpontban – éppen ezért minden kirándulást érdemes innen indítani. A városban egyébként a fürdő közvetlen szomszédságában Tourinform iroda is működik, ahol további információkhoz, szórólapokhoz is hozzájuthatunk. 

A további kalandozáshoz az alábbi listán szereplő látnivalók felkeresését ajánljuk egy hosszú hétvégi programként:

1. Ozorai Pipo Várkastélya

https://www.visittamasi.hu/tour/ozorai-varkastely-ozora/

Ozorai kastély
Ozorai kastély

Ozora várkastélya a kora reneszánsz építészet egyik első magyarországi épülete korabeli hangulattal várja a látogatókat.

A vár felszentelt kápolnájában őrzik Szent György egyik csontereklyéjét. A leglátványosabbnak tartott fegyverteremben gótikus páncélzatú életnagyságú lovaskatona csodálható meg. A földszinti helyiségekben különleges vártörténeti kiállítás várja az érdeklődőket 3D filmvetítéssel.

Belépőjeggyel látogatható!

2. Simontornyai Vár

https://www.visittamasi.hu/tour/simontornyai-var/

Simontornyai vár
Simontornyai vár

A várat Simon alországbíró építtette gótikus stílusban az 1270-es években. A több súlyos ostromot kiállt vár Rákóczi szabadságharcának bukása után vesztette el jelentőségét. 1964-1974 között történt a középkori és reneszánsz maradványainak felkutatása, helyreállítása és 1975 óta vármúzeumként működik. Állandó és időszaki kiállítások tekinthetők meg benne.

Belépőjeggyel látogatható!

3. Miklósvári Vadászkastély, Tamási

https://www.visittamasi.hu/tour/miklosvar/

Esterházy kastély, Tamási
Esterházy kastély, Tamási

Magyarország egyik legszebb és legjobb állapotban lévő vadászkastélyát 1777 és 1779 között építtette Esterházy Miklós herceg. A barokk stílusú kastély építéséhez az omladozó tamási vár köveit használták fel. A 24 szobás, 1320 négyzetméteres vadászkastély tekintélyes, 7090 négyzetméteres telekre épült. Parkját pilléres kerítés határolja körül, kovácsoltvas kapun át lehet bejutni, ahol a körbezárt udvaron egy magasztos szökőkút csordogál.

A kastély sajnos jelenleg nem látogatható, kívülről tekinthető meg.

4. Német nemzetiségi tájház, Gyönk

https://www.visittamasi.hu/tour/nemet-nemzetisegu-tajhaz-gyonk/

Gyönki tájház
Gyönki tájház

Lackner Aladár evangélikus lelkész 1982-ben ajánlotta fel magángyűjteményét abból a célból, hogy a község azt egy stílusosan berendezett Tájházban bemutathassa. A 19. században épült, vert falu, eredetileg zsúptetős ház a protestáns vallású németek tárgyi kultúráját mutatja be. Két szobát, konyhát, kamrát és istállót építettek egymáshoz, ami a két világháború közt élt emberek ízlésvilágát reprezentálja.

5. Bukovinai Székely Gyűjtemény, Hőgyész

https://www.visittamasi.hu/tour/bukovinai-szekely-targygyujtemeny-hogyesz/

Bukovinai Sékely Gyűjtemény, Hőgyész
Bukovinai Sékely Gyűjtemény, Hőgyész

 

A hőgyészi Székely Kör pályázati forrásból valósította meg a település központjában található Bukovinai Székely Tárgygyűjteményt. A gazdag helytörténeti anyagban megtekinthetők a hétköznapi és ünnepi viseletek, szőttesek, az egykori használati tárgyak, eszközök, valamint szobabelsők. A tárlókban elhelyezett fotók, dokumentumok felidézik a sokat szenvedett múlt emlékezetes pillanatait, szereplőit. A külső bemutató térben láthatók többek közt a hadikfalvi bognár mester szerszámai, a mezőgazdasági munka hajdan fontos szerszámai.

A nemzetiségi gyűjtemény előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg.

+1: Kalaznó időkapszula, ahol megállt az idő

Kalaznó
Kalaznó

Jártál már Kalaznón? Alig pár percet kell csak autózni a 65-ös országútról letérve, hogy megérkezzünk Kalaznóra, ahol mintha megállt volna az idő 1940-ben. Gyönyörű sváb parasztházak sorakoznak mintás tornácoszlopaikkal, halottas ajtóikkal, szecessziós vakolatdíszeikkel, zsalugáteres ablakaikkal és fachwerk pajtákkal. A falun át csörgedezik a Donát-patak, keskeny hidak ívelnek át vize fölött, partján lovak legelnek és libák gágognak. A domboldalból tekintélyes evangélikus templom figyeli az erdőkbe vesző mellékutcákat. Kalaznó idilli hely a Tolnai-hegyhát csendes dombjai-völgyei, erdei-mezői között megbújva.   

Látogass el Te is és légy részese az időkapszulának!

Youtube csatorna link: https://www.youtube.com/c/EgyhuBorbásMarcsival

Élet, Érzés, Kalaznó! https://egy.hu/video/elet-erzes-kalazno-bevezetes-video-94