fbpx
+36 74 674 725
+36 74 674 725

TOP 5 gyalogtúra Tamásiban

Fedezd fel Tamási és környéke természeti csodáit! A kirándulásokat érdemes a DámPont Látogatóközpontban kezdeni, ahol szinte testközelből ismerhető meg a térség élővilága, sőt, akár tandem kerékpárt is bérelhettek, ha a túrát két keréken szeretnétek megtenni. 

A DámPonttól indul a Dámok dobogása e-ösvény is, amely játékos felfedező programot nyújt a család minden tagjának. 

1. Tamási Parkerdő – Miklósvári tó

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-parkerdo-miklosvari-to/

blank
kápolna 2

A Tamási határában lévő erdei látnivalókra a Miklósvári-parkerdő ösvényein indulhatunk túrázni, sétálni. A parkerdő területén romantikus környezetben található Tamási egyik legfotogénebb területe, a Miklósvári-tó és a Szent Hubertus-kápolna. A dísztó partján emelkedő építmény medvegerezdes boronafal-szerkezetével festői látványt nyújt. A tavat megkerülve látható a híres matuzsálemkorú tölgyfák, az úgynevezett „Vas Gereben fák” utolsó mohikánja. A tavat körbejárni inkább kellemes, lélekemelő séta, mint túra – nagyjából 1 km, szintemelkedés nélkül.

 

2. Tamási Parkerdő – Sárga kör jelzésen

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-parkerdo-sarga-kor-jelzesen/

Parkerdő
Parkerdő

A Miklósvári-parkerdei tanösvény közvetlen a Látogatóközpont mellől indul. A sárga jelzést követve hangulatos erdei úton, közel 1 km után, némi kis emelkedőt leküzdve, jutunk el a parkerdő háromszintes kilátójához, ahonnan Tamási házaira és a környező dombokra láthatunk rá. A kilátótól egy könnyű erdei sétával alig 15 perc alatt visszaérünk a kiindulópontunkhoz. A tanösvény ismertető tábláin a tolnai táj érdekességeiről, az egykor itt állt dorombosi földvárról és az erdő állatvilágáról olvashatunk.

 

3. Tamási Parkerdő – Zöld kör jelzés – Vadasparki túraösvény

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-parkerdo-zold-kor-jelzes-vadasparki-turaosveny/

blankA Miklósvári-tó mellett kanyargó, gyönyörű fákkal szegélyezett sétaút vezet a Vadasparkig. A parkban a zöld jelzés mentén haladva a tanösvény tájékoztató táblái szerint a magyarországi erdők valamennyi nagyvadja (dámszarvas, gímszarvas, őz, muflon, vaddisznó) megtekinthető. Az erdei ösvény hol holtfás részeken, hol hatalmas, öles fák között kanyarog egészen a vadaspark kilátójáig. Kipróbálhatunk két földbe süllyesztett leskunyhót, melynek speciális üvegén keresztül egészen közelről figyelhetjük meg az állatokat.

4. Tamási Parkerdő – Piros kör jelzés

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-parkerdo-piros-kor-jelzes/

A parkerdei játszótér és a sportpályák előtti sarkon indul a piros kör jelzésű tanösvény. A gondozott ösvényen haladva rövidebb és kicsit hosszabb verziót is választhatunk. A piros kör jelzésű tanösvény 10 állomásán különféle ismereteket szerezhetünk a Tamási Parkerdőről, az itt honos állatokról és fafajtákról. A tó világát és a környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó „működését” egy interaktív táblán tekergetve követhetjük nyomon.

blank5. Tamási Fenyves vagy Várhegy kilátó és túraút

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-fenyves-vagy-varhegy-kilato-es-turaut/

Vaskilátó
Vaskilátó

A 2019-ben felújított „vaskilátó” a Várhegyen, illetve a helyiek által Fenyvesként nevezett kiserdő közepén magasodik. Rusztikus faelemekkel beépített, varázslatos tanösvényen jutunk el idáig. A túra azért is különleges, mert úgy lett kialakítva, hogy kicsik és nagyok, gyalogosok és kerékpárosok egyaránt élvezni tudják. A túraút mentén táblák segítik a járókelőket egészen az akáctörzsekkel „körbenőtt” a kilátóig. Számos természetközeli elem kínál egész napos szórakozási és pihenési lehetőséget a gyerekeknek is.

+1: Tamási – Dámok dobogása digitális tanösvény

https://www.visittamasi.hu/tour/tamasi-damok-dobogasa-digitalis-tanosveny/

Dámok dobogása
Dámok dobogása

A piros jelzésű tanösvény és a Várhegyi túraút ötvözete a kb. 5 km-es Tamási – Dámok dobogása tanösvény.

A „Digitális vándor” nevű ingyenes applikáció segítségével, a mobiltelefonunkkal végigjárhatjuk Tamási Miklósvár és Várhegy városrészeit, ezúttal túravezetőnk a mobilunk lesz. Amikor elérünk egy-egy állomást, ott érdekes információkat olvashatunk, vagy akár felolvasást hallhatunk egy irodalmi műből, esetleg furfangos feladatot kell megoldanunk.

Startpont a Dám Pont!